Glasskurs

Trots mina tidigare yrkeskunskaper som konditor ville jag ändå friska upp mitt gamla glasserikunnande genom en glasskurs.

Valet föll på CLUK – Centrum för Livsmedelsutveckling i Karlshamn, som under våren 2012 anordnade en 1-dagskurs för glassmästaren Thorkil Boisen. Thorkil Boisen är biolog i botten och varvar sitt glassmakande med jobb som gymnasielärare och fiskodlingsdirektör. Han driver sedan 12 år ”Boisens økologiske isfabrik & kafé” på Bornholm förutom att han ger kurser och håller föreläsningar.

Det blev en heldag i en rasande fart där ett flertal olika glassmeter bereddes och frystes för att sedan avsmakas i ett glasstest för att jämföra smak, färg, konsistens, rinnighet och allt annat man nu kan jämföra när det kommer till glass. Dessutom blev det lite matkemi och teoretiska studier i matkonsten.

Tyvärr är en enda dag i ett så omfattande ämne alldeles för kort men ändå tillräckligt för att väcka mersmak och ge en superinjektion av inspiration som jag tog med mig hem.

Kommentera