Getgrädde

Redan när vi i våras besökte Dalsspira Mejeri, höll Carina på att utveckla getgrädden men sa då att det var en bit kvar tills hon hade den konsistens som hon ville ha. Den var något för tunn helt enkelt.

Nu har hon dock äntligen utvecklat denna nya unika produkt. Unik här i Sverige eftersom den är den första i sitt slag, men som finns sedan tidigare i bl a Storbritannien. Enligt Smakriket kommer dock grädden bara att finnas i liten mängd och bara säljas av ett fåtal utvalda leverantörer. Kanske inte så konstigt, då det går åt 17 liter mjölk för att under en timme separera 1 liter grädde.

Utifrån den informationen kan vi nog konstatera att kanske denna produkt initialt blir så exklusiv att den inte är möjlig i vår glass av ekonomiska skäl eller för att den inte finns i tillräckliga kvantiteter.

2 reaktion på “Getgrädde

    • Hej,
      Faktum är att det går åt ca 10 kg mjölk per liter grädde vad gäller komjölk.(källa: Skånemejerier) Självklart beror det även på koras osv vilken fetthalt mjölken håller men på ett ungefär ligger fetthalten på ostandardiserad komjölk på ca 4-4,5%, att jämföra med getmjölken som ligger på ca 2,7-3,1 beroende på när i laktationen den mjölkas. Jag menar då getter av rasen Svensk Lantras. I andra delar av världen kan getterna ge fetare mjölk.
      Mvh Glassfabrikören

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.