Getmjölk – för hälsans skull

Getmjölkens positiva påverkan på hälsan har varit känd i årtusenden. Den grekiske läkaren Hippokrates (460–375 f.Kr.) använde mjölken som medicin. Den heliga Hildegaard von Bingen (1098–1179) skriver att getmjölken är oumbärlig för sund matlagning och Parcelsus (1493–1564) menar att getmjölken har en helande effekt.

 

Mineral och vitamininnehåll

Getmjölk innehåller…

– framförallt rikligt med polyaminer som spelar en positiv roll i spädbarns utveckling av olika allergier. Getmjölken är jämförbar med vår bröstmjölk

– mycket selen. Selen är en mineral och antioxidant som vi naturligt saknar i våra kroppar och som hjälper immunförsvaret.

– naturligt taurin som är en organisk syra som begränsar utsöndringen av signalsubstansen serotonin, vilket leder till att kroppen inte känner av trötthet. Det är taurin som är det verksamma ämnet i många energidrycker! Innehållet är ca 4,5 mg/100ml, vilket är lite mer än i vår modersmjölk.

– dubbelt så mycket A-vitamin som vanlig komjölk

– fyra gånger så mycket D-vitamin som vanlig komjölk.

– högt innehåll av C vitamin.

– Den är kolestrol fri!

– vitamin B3 (niacin) vilket är bra för nervsystemet, hyn och framförallt bidrar till sänkt kolesterolvärde. Den är bra för hjärtat och kroppens kärl. Kalcium, fosfor, kalium, klor och magnesium är bra för kvinnor i menopaus och äldre.

Kommentera