Getmjölk, getgrädde, getcreme fraiche och gelato på gröna tomater….

I strålande solsken avlöpte DalsSpiras Höstmarknad. Vi på Gettergod Gelato var där med målet att få med oss en hel del getmjölk hem, förutom den nya spännande GETGRÄDDEN. Dessutom hoppades vi få möjlighet att prata lite med Carina som driver mejeriet, om ett framtida samarbete.

I år slog marknaden rekord både vad gäller antalet utställare och antalet besökare. Det senare framgick tydligt då vi anlände, då både vägen före mejeriet liksom vägen efter så långt ögat kunde nå, kantades av parkerade bilar.
Om detta enorma intresse berodde på det vackra vädret eller på att en av regionfinalerna i Matverk 2013 skulle avgöras är svårt att säga. Rättare sagt var det tre regionala tävlingar genom Trestads tre regioner Dalsland, Bohuslän och Västergötland det handlade om.

Vilka som tog hem segern får jag redovisa vid ett senare tillfälle då jag blev så exalterad av de ytterst intressanta andra-pristagarna från Dalsland och Västergötland, DalsSpiras Getcreme Fraiche och Nicklas Eriksson, Råda Gelati med sin Gelato på gröna tomater, kanel och chili. Allt eftersom finalerna avgörs redovisas resultaten och motiveringarna på Gastronomiska Samtal.

Det var en härligt gemytlig stämning och jag fick både ett kort samtal med Carina och med en av utställarna som jag köpte med mig Aroniasaft av. Carina tycker min idé låter jättespännande och frågade halvt på allvar om inte min glass skulle vara något för Matverks tävlingen. Kanske det blir det till nästa år, vem vet! Vi kommer att tala vidare framöver om möjligheterna att DalsSpira blir getmjölksleverantör till mig. Även damen jag köpte Aroniasaften av blev intresserad av mina glassplaner och ville gärna höra hur glassen på saften blir.

Så vi åkte hem nöjda och glada efter en trevlig dag. Med i bagaget fanns 12 liter fryst getmjölk, ett litet paket dyyyyyr getgrädde och två flaskor Aroniasaft. Oj så mycket härlig glass vi ska göra framöver!

 

5 reaktion på “Getmjölk, getgrädde, getcreme fraiche och gelato på gröna tomater….

  1. Synd att vi inte sågs vid mejeriet, stod och stekte hamburgare o korv i kubik! Åter till Aronian: Nu i några år så har den trädgårdsförening jag är med i haft en höstfest med avsmakning av div rätter, inläggningar, saft, sylt, bakverk mm. 2011 hade en av medlemmarna gjort en aronia sylt med konjak. Otroligt god! Smakade marsipan eller nåt annat godisliknande! http://kristinehamnstradgardsforening.se/?page_id=1658 Blev en riktig favorit hos testsmakarna!
    Aronian ser ut som ett storvuxet oxbär nästan till både buske o bär. Dekorativ men ändå en diskret buske. Fåglarna låter bli bären vilket är ett plus. Tror att det finns två olika typer av aronia. Om du planterar, så plantera inte bara en utan plantera en hop så du det blir nåt att plocka i mängd. Lycka till! 🙂

    • Det där lät jättegott och måste självklart testas i glassen! Tyckte själv och hört andra tycka att smaken inte lever upp till färgen på den Aroniaglass jag gjort. Tror den behöver lite syra för att lyfta smaken. Dessvärre har vi själva ingen trädgård – än – att plantera i men i framtiden så… 🙂

  2. En liten uppdatering vad gäller pristagarna i Matverk.
    Nicklas Eriksson tog ju ett andrapris med sin gelato. Detta var ett samarbete med Tua Cultura där man parade ihop Nicklas vaniljgelato med Tua Culturas sylt på Gröna tomater, kanel och chili.

  3. Faktum är att jag inte heller hade hört talas om Aronia innan jag fick mig en pratstund med Tua Wigforss, Tua Cultura, på Bondens Marknad. Jag var mest intresserad av hennes Havtorn och hon berättade då att hon även hade Aronia om jag var intresserad. Aroniabusken växer ofta på allmän plats som prydnadsbuske så då är det fritt fram att plocka dessa fantastiska bär. Bären ska även ge en fantastisk färg har jag hört, så det ska bli spännande att prova det i glass!

  4. Aronia … jag måste erkänna att jag inte hört talas om det bäret innan jag läste den här artikeln. Låter spännande (än mer så sen jag läste mer om Aronia i en gammal DN-artikel som fanns på nätet). Ser fram emot att höra mer om hur den smakade i glass:-)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.