Gettergod Gelato tour a Malmö – Etapp 1

Vår heldag i Sveriges tredje stad var minst sagt intensiv, inspirerande, peppande, informativ, glädjande, och inte minst överraskande! 

Tåget ner gick redan på tisdag eftermiddag och efter en trevlig kväll i Malmö kröp vi till kojs med en stor portion förväntan inför onsdagens race. På morgonen var det bara att packa ihop oss och ladda för dagen. Det är något väldigt speciellt med att gå ner till en hotellfrukost, en känsla av lyx och dekadens att bara välja och vraka i utbudet, smaka lite här och lite där och sedan bara gå ifrån bordet och låta någon annan duka bort.

Med hjälp av hyrbil och GPS tog vi oss snabbt ut till dagens första anhalt – ALRp, för ett närmare 7 timmar långt Gelato-seminarium. När vi anlände väntade kaffe med våffla under trevligt mingel med övriga deltagare innan vår värd, den italienska gelatomästaren Massimo Vasini från MEC3, skulle guida oss igenom gelatons mysterium.

Här kom första överraskningen då en storleende och entusiastisk man kom fram och ville hälsa. Det visade sig att Renato är en av mina bloggläsare och en lika stor gelato-nörd som jag själv. Snacka om att jag blev överrumplad….och oerhört smickrad förstås! Gissa om vi hade mycket att prata om! Båda bubblade ikapp om vårt respektive experimenterande för att skapa den perfekta gelaton. Liksom jag själv har Renato tagit hjälp av den paranta Donata från Gelato University, men då i bokform istället för videokurser. Många tips och trix utbyttes även. Min entusiastiske läsare planerar att införa gelato på menyn hos familjens kafe men har inte riktigt fått frugan med på idén än. Dessvärre var han blygsam och ville inte vara med på bild. Man får en rejäl energiboost när man träffar sin like, någon som är lika passionerad för sin sak som en själv.

Sedan följde ett lärorikt föredrag i klass med någon av mina videokurser, med den stora skillnaden att här kunde vi ställa frågor och få mycket detaljerade svar. OJ så mycket vi lärde oss och många av de där frågetecknen jag gått och burit på rätades ut! T ex hur förhållandet mellan de olika sockersorterna (strösocker, dextros och glykos) ska se ut, hur mycket socker som krävs och vad som blir för mycket. Exakt vilka egenskaper de olika sockersorterna har och hur det påverkar gelaton. Det var PRECIS det här jag sökt! Nästan ännu nyttigare var all kunskap vi fick i hur man ska tänka när det kommer till bär- och fruktgelato.

Detta förändrar mina utvecklade recept totalt, så det är bara att skriva om. Likaså fick vi veta en hel del om skillnaderna mellan färsk frukt, pastor och frysta puréer. Massimo Vasini är med sina 30år som gelatomästare hos MEC3 både fascinerande och inspirerande att lyssna på. Så mycket kunskap att inga frågor var omöjliga att svara på. Dessutom all denna fantastiska gelato som producerades under dagen efter att all teori var avklarad. Det finns bara ett ord för det – WOW!

Mätta på både kunskap och gelato ilade vi vidare till nästa anhalt – Valmar Gelato Academy, det första av sitt slag i Sverige, för att prata utrustning och ta en kik på Våffelseminariet som pågått där under dagen.

En reaktion på “Gettergod Gelato tour a Malmö – Etapp 1

  1. Pingback: Exotisk explosion | Gettergod Gelato

Kommentera