Råvaror

Vi utvecklar och tillverkar vår premiumglass utifrån i första hand svenska råvaror. Gärna då både närproducerade och ekologiska om det är möjligt. Vi väljer våra råvaror med omsorg och låter kvalité alltid gå först. Varken aromer eller färgämnen slinker ner och därför är heller inte vår lakritsglass svart utan ljust beigegrå, och päronglass blir svagt cremevit istället för grön och smakar inte heller som Päronsplit.

Vi använder aldrig tillsatser som ersättning för naturliga råvaror och använder endast 0,3 % av det naturliga stabiliseringsämnet Johannesbrödkärnmjöl för att säkra kvaliteten på produkterna så att den är lika sagolikt krämig när Ni serverar den som när vi tar den direkt ur vår glassmaskin.

Vår fina getmjölk hämtar vi från DalsSpira Mejeri, Sveriges enda leveransmejeri av getmjölk. Getterna som ger den fina mjölken betar på Näsböns ängar och har tillgång till utevistelse året runt. Vår äggmassa tillverkas av Svenska Lantägg under kvalitetsäkrade former varav en del av äggen kommer från glada höns i Västergötland. Vårt socker är utvunnet ur svenska sockerbetor.

Vaniljen är extrakt utvunnen från äkta vanilj, en blandning av Indisk, Madagaskar och Tahiti från Eurovanille. Indisk vanilj är söt och aromatisk med en fruktig ton, liksom Madagaskar Bourbon, men med mer subtila toner. Tahitivanilj anses vara vaniljens rolls royce och smaken är fyllig, blommig och lätt karamelliserad.

Vi har valt att i första hand använda oss av ren kakao från Callebaut. Callebaut arbetar efter mottot ”kvalitet från böna till choklad”, och jobbar mycket för att kakaoodling ska bli en hållbar inkomstkälla för många lantbruksfamiljer i västafrika. Läs mer om deras ”Growing Great Chocolate™ programme” här. Lakritsen är från Iransk lakritsrot och vår leverantör är Lakritsfabriken i Ramlösa.

I de fall vi använder chokladkross, exempelvis i vår Julspecial Saffran-Chokladkross, använder vi 70% mörk choklad från Malmö Chokladfabrik, där man varken har i sojalecitin eller vaniljarom vilket annars är vanligt. Det är alltså enbart rena råvaror som kakao, rårörsocker och kakaosmör som ger en fantastisk fin choklad.

Våra rabarber levereras från ekologiska Eventorps Gård. Våra jordgubbar tar vi från Skafferiet i Hyssna. De använder inga kemikalier i odlingen utan bekämpar tripslarverna på biologisk väg med hjälp av rovkvalstret Amblyseius cucumeris. De använder även humlor av arten Bombus terrestris som hjälper till att pollinera alla plantor vid blommning. I humlornas bon som placeras i odlingen finns en anordning som gör att de får nyttosvampen T harzianum/ T polysporum på sig. När de sedan lämnar boet för de över nyttosvampen till plantans blomma vilket gör att gråmögelsvampen hämmas.

Vi arbetar ihärdigt för att hitta nya leverantörer och kommer att presentera dom här allt eftersom. Det är viktigt för oss att kunna använda svenskodlade bär och frukter men i väntan på att hitta de rätta leverantörerna kompletterar vi med kvalitétssäkrade fruktpuréer från Ravifruit och Sicoly hellre än importerade frysta bär.

En reaktion på “Råvaror

  1. Pingback: Glass på getmjölk = Gettergod Gelato | Käket

Kommentera