Höstmarknad på getmjölksmejeri

 

Imorgon är det dags för Höstmarknad på DalsSpira Mejeri och självklart kommer vi att vara där! Hoppas få köpa med lite getmjölk men framför allt den där nya GETGRÄDDEN! Vi har ju en stark förhoppning att just DalsSpira ska bli vår leverantör av getmjölken när vi väl sätter igång en riktig produktion så ett samtal om detta med Carina som driver mejeriet hoppas vi också på förstås.

Funderingarna har ju gått om man ska hämta mjölk direkt från lokala getgårdar eller köpa in färdigpastöriserad mjölk från mejeriet. Jag gillar visserligen tanken på färsk mjölk direkt från gårdar men samtidigt betyder det merjobb eftersom mjölken måste pastöriseras direkt för att vara hållbar och inte börja smaka get.

För det är nämligen så att den nymjölkade nedkylda mjölken smakar inte get ett dugg men om den får stå några dagar utan att pastöriseras så kan iallafall jag märka en skillnad. Ju färskare desto godare alltså. Dessutom fick jag lära mig på getgården i somras att max 3-4 dagar ska mjölken förvaras i kyltank (ej varmare än 4°C och helst nere på 2°C) innan den måste pastöriseras för att behålla sin kvalitet.

En liten lustig historia att nämna är att jag faktiskt tog spenvarm mjölk direkt från juvern ner i mitt kaffe när jag mjölkade en dag. Inte helt lätt att pricka rätt kan jag säga. Färskare än så kan det inte bli!

En reaktion på “Höstmarknad på getmjölksmejeri

  1. Pingback: Getmjölk, getgrädde, getcreme fraiche och gelato på gröna tomater…. | Gettergod Gelato

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.