Mått och annat viktigt…

Kokaihop.se kan man hitta de här jättebra tabellerna!

Mått, vikt och enheter

Köksskola: Hur mycket väger socker? Hur många matskedar är en deciliter? Här är måttenheterna för vikt och volym och hur sambandet mellan dem ser ut.

För att kunna ta rätt mängd av varje ingrediens i ett recept krävs ofta att du har tillgång till både måttsats, hushållsvåg och en väldans massa kunskap om sambandet mellan vikt och volym. Men vem har egentligen alltid det?

Därför har vi samlat allt du behöver på ett och samma ställe. Måttenheterna för volym och vikt, vad de heter, hur de förkortas och hur sambandet mellan dem är.

Allt för att du enkelt ska kunna laga och baka nya spännande recept utan krångel.

Vikt

De vanligaste viktmåtten.

Enhet Förkortning Samband
Kilogram (kilo) kg 1 kg = 10 hg = 1000 g
Hektogram (hekto) hg 1 hg = 100 g = 0,1 kg
Gram g 1 g = 1/100 hg = 1/1000 kg

Volym

De vanligaste volymmåtten.

Enhet Förkortning Samband
Liter l 1 l = 10 dl = 100 cl = 1000 ml
Deciliter dl 1 dl = 10 cl = 100 ml = 6 2/3 msk
Centiliter cl 1 cl = 10 ml
Milliliter ml 1 ml = 1 krm
Matsked msk 1 msk = 3 tsk = 15 ml
Tesked tsk 1 tsk = 5 krm = 5 ml
Kryddmått krm 1 krm = 1 ml
Kaffekopp kkp 1 kkp = 1,5 dl
Tekopp tkp 1 tekopp = 2,5 dl
Glas glas 1 glas = 2 dl

Måttomvandling

Några av de vanligaste ingredienserna och deras vikter och volymer.

Bakprodukter

De vanligaste bakprodukterna.

Bakprodukt 1 dl 1 msk 1 tsk
Bakpulver, bikarbonat 15 g 5 g
Havregryn ca 40 g 5 g
Hasselnötskärnor 65 g 10 g
Kakaopulver 40 g 6 g 2 g
Kokos (riven) 35 g 5 g  
Linfrö (hela) 65 g 10 g
Mandelspån ca 30 g
Russin (kärnfria) ca 60 g ca 10 g
Mandel (söt och bitter) 65 g 10 g
Salt 125 g 19 g 6 g
Sojaprotein (pulver) 35 g 5 g
Ströbröd ca 50 g 7 g
Valnötskärnor 40 g

Matfett

Matfett 1 dl 1 msk 1 tsk
Ister = rent matfett (smält) 85 g 12 g
Margarin och smör (fast) 95 g 15 g 5 g
Margarin och smör (smält) 90 g 13 g 4 g
Olja (oliv, raps etc.) 90 g 13 g 4 g

Mjölkprodukter

Mjölkprodukter väger i regel som vatten, det vill säga en liter väger ett kilo.

Mjölkprodukt 1 dl 1 msk 1 tsk
Keso 100 g
Mjölkpulver 50 g 7 g 2 g
Ost (riven) ca 40 g ca 5 g

Mjöl

Mjölsort 1 dl 1 msk 1 tsk 1 liter
Blandmjöl (av 2-4 sädesslag) ca 55 g ca 8 g ca 550 g
Bovetemjöl 60 g 9 g ca 600 g
Grahamsmjöl 60 g 9 g ca 600 g
Kornmjöl    ca 8 g ca 500 g
Kruskakli 20 g 3 g
Maizena 55 g 8 g 3 g
Potatismjöl 80 g 12 g 4 g
Rågmjöl, fint ca 55 g ca 8 g ca 550 g
Rågsikt ca 55 g ca 8 g ca 550 g
Vetekli 35 g 5 g
Vetemjöl 60 g 9 g 3 g ca 600 g

Köksfakta

Hur många liter vetemjöl finns det i en två kilos mjölpåse? I tabellen kan du läsa ut att en liter vetemjöl väger mellan 575 – 625 gram. I ett paket med 2 kg vetemjöl bör det då finnas 3 1/3 liter vetemjöl.

Kökstips!

När du mäter upp mjöl använd strukna och löst packade mått utan råge.  Ska du ha en större mängd mjöl, häll mjölet luftigt direkt från påsen och i till exempel ett litermått.

Socker

Sockersort 1 dl 1 msk 1 tsk
Farinsocker 70 g 10 g
Florsocker 60 g 9 g
Honung 120 g 18 g
Pärlsocker 60 g 9 g
Sirap 140 g 20 g
Strösocker 85 g 12 g
Vaniljsocker 8 g 3 g

Kökstips!

Honung som är för hård och sirap som är för trög. Känner du igen dig? Ibland kan det vara svårt att få de söta sakerna ur flaskorna eller burken, speciellt om de har stått svalt och stelnat till. Ett tips är därför att värma flaskorna antingen i varmt vatten en stund innan du ska använda dem eller på låg effekt utan lock i mikovågsugnen i 1-3 minuter.

Gamla mått

De vanligaste gamla svenska måtten.

Benämning Samband
Kanna 1 kanna = 2,617 l
Tunna 1 tunna = 155 l
Skålpund 1 skålpund = 425 g = 32 lod = 100 ort
Lod 1 lod = 340 g
Ort 1 ort = 4,25 g
Korn 1 korn = 0,0425 g
Dussin 1 dussin = 12 st
Gross 1 gross = 144 st
Tjog 1 tjog = 20 st
Kast 1 kast = 4 st
Val 1 val = 20 kast = 80 st
Skock 1 skock = 60 st

Utländska mått

De vanligaste utländska måtten.

Enhet Benämning Samband
Vikt (GB + USA) pound (lb) 1 lb = 16 oz = 454 g
Vikt ounce (oz) 1 oz = 28,35 g
Vikt Pfund 1 Pfund = 500 g 
Längdmått (GB + USA) inch (in) = tum 1 in = 1 tum = 2,54 cm
Volym (USA) fluid ounce 1 fluid ounce = 2 msk
Volym (USA) liquid pint 1 liquid pint = 4,7 dl
Volym (USA) dry pint 1 dry pint = 5,5 dl
Volym (USA) cup 1 (american) cup = 2,4 dl
Volym (GB) pint 1 (english) pint = 5,7 dl
Volym (GB) cup 1 (english) cup = 2,8 dl

Ugnstemperaturer

I USA mäter man temperaturen i grader Fahrenheit (F) medan vi i Sverige mäter temperaturen i grader Celsius. Såhär räknar du om temperaturer från Celsius till Fahrenheit och från Fahrenheit till Celsius.

Celsius till Fahrenheit

För att omvandla Celsius till Fahrenheit multiplicerar du Celsiustemperaturen med 9, dividerar med 5 och lägger till 32.

Fahrenheit till Celsius

För att omvandla Fahrenheit till Celsius drar du ifrån 32 från Fahrenheittemperaturen, multiplicerar med 5 och dividerar med 9.

Några vanliga ugnstemperaturer i Celsius och i Fahrenheit:

Celsius Fahrenheit
125 grader 257 grader
150 grader 302 grader
175 grader 347 grader
200 grader 392 grader
225 grader 437 grader
250 grader 482 grader

Odefinerade ugnstemperaturer

Ibland står det inte utskrivet den exakta ugnstemperaturen i recepten, utan en beskrivning på hur varmt det ska vara. Här är de vanligaste odefinierade ugnstemperaturerna och vad motsvarar i grader Celsius.

Benämning

Temperatur

Mycket svag ugnsvärme

125 grader C

Svag ugnsvärme

175 grader C

Medelgod ugnsvärme

225 grader C

Mycket god ugnsvärme

275 grader C

Het ugnsvärme

300 grader C

 

Kommentera