MATVERK 2014

Cajeta

 ”För en ny spännande produkt, med god försäljningspotential i ett premiumsegment gjord på spännande råvaror där glass och karamellsås harmoniserar. Med en förpackningsidé värdig denna utsökta dessert.”

Ja, så löd juryns motivering när Gettergod Gelato den 5 oktober i snålblåst och regn vann regiontävlingen i Matverk 2014 hos DalsSpira Mejeri och deras årliga Höstmarknad. Tävlingen arrangeras av Gastronomiska Samtal och har till syfte att lyfta fram Sveriges livsmedelsutvecklare och skapa symbioser mellan förädlare och råvaruproducenter. Riksfinalen går av stapeln i slutet på januari i Nyköping där alla landskapsvinnarna tävlar om möjligheten att utses till Sveriges Matverk 2014.

Marie Sedin, Gettergoda Mejeriprodukter, tävlade tillsammans med Carina Johansson, DalsSpira Mejeri, med produkten Gettergod Gelato Cajeta. För den oinvigde är Cajeta en mjölkkolasås gjord på getmjölk, en slags Dulche de leche alltså. Här fanns såsen både i glassen som smaksättning liksom som sås över.

Ett år tidigare befann vi oss även då hos DalsSpira och fick se Näsbön Nöt & Get tillsammans med kocken Per-Åke Jern ta hem segern med sin Getsalsiccia. Några månader senare knep dom bronsplatsen i riksfinalen. Den där dagen hos DalsSpira tog jag chansen att få en kort pratstund med Carina angående ett framtida samarbete där jag hoppades på henne som leverantör av getmjölken till min glass. Då var Gettergoda Mejeriprodukter i sin linda fortfarande och jag hade mer eller mindre lyckats utveckla klart det grundrecept som nu alla våra smaker bygger på. Carina var genast väldigt positiv till min idé och säger då lite halvt på allvar att ”Nästa år får du väl vara med här och tävla med din getglass!” Då var vi fortfarande långt ifrån att ha vare sig lokal eller maskiner. Ett år senare står vi alltså där igen, med en produktion igång, ett flertal återförsäljare och tar hem regionvinsten. Det ger en märkligt overklig känsla.

//Marie Sedin, Glassfabrikör och konditor

Juryn:
Anders Kihlberg, Matlandetambassadör
Mattias Algebäck, kock
Leif Karl, handlare COOP
Michael Davidsson, grossist Grönsakshuset
Ewa Vikingson, förädlare Kullings Kalvdans
Peter Wallroth, råvaruproducent Resville

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.