”Nordens apelsiner”

Nu är verkligen hösten här och det är dags att börja tänka höstiga smaker på min glass. Har en flaska lagrad (den har stått oöppnad i mitt skafferi det senaste året) fin hemmabrygd glögg som jag tänkt smaksätta min glass med bl a. Återkommer med rapportering när den är gjord.

Dessutom kan man läsa i dagens Göteborgs-Posten att nu är det högsäsong för ”Nordens apelsiner” – NYPON! De är så fullproppade med c-vitaminer att en kaffekopp motsvarar 35-40 apelsiner. Dessutom är det så bra att alla sorter är ätbara och man kan hitta nypon växandes överallt i stan i princip. Det är alltså bara ut och plocka och rensa så kan du bunkra upp ett härligt torkat förråd av en massa nyttigheter. För det är så att nypon innehåller substanser som både är inflammationshämmande liksom att de kan hämma tillväxt av både bröst- och tjocktarmscancer. En otrolig hälsobomb med andra ord!

Så min tanke är att nypon ihop med getmjölk måste ju vara en fantastisk hälsokombo, speciellt i form av glass då förstås! Ett tips är att rensa dessa rackare med kirurghandskar och skölja dom noga så att inga rester av frön eller småhår på insidan av skalen finns kvar. Dessa både kittlar och sticker obehagligt i halsen och är rena klipulvret. För visst minns du väl hur det kändes i barndomen när elaka kamrater stoppade klipulver innanför tröjkragen???

Ett spännande recept på nyponglass presenteras av Mästerkocken.se

En reaktion på “”Nordens apelsiner”

  1. Pingback: Förkylningstider | Gettergod Gelato

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.