Nöt-Créme gelato

I fredags avnjöts den gudomliga Baileyglassen tillsammans med den häftigt lila Aroniaglassen. Det var lite kul att se att Aroniaglassen ändrade sin färg så när den varit infryst, från rosalila direkt efter glassmaskinen till klart lila då vi skopade upp den efter infrysningen.

Man kunde faktiskt inte tro att det var samma glass om man inte känt det på smaken förstås. Nu måste jag erkänna att Baileyglassen nästan är slut redan då man faktiskt inte kan sluta äta. Vad det gör med promillehalten har jag inte räknat på. Ca 1 dl Bailey av ca 1,3 liter (färdig) glass borde inte ge så hög promillehalt om man håller sig till ett par kulor bara men vi åt ju liiiite mer än bara några kulor som sagt. Nåja, nu står förutom mer Bailey även andra alkoholer på önskelistan av både mig och Timo som t ex Rom-Russin och Punch. Även Glögg-glass är högaktuell förstås!

Idag blir det däremot Nöt-Crème gelato har jag tänkt. Man kan såklart använda sig av färdig Nöt-Crème men det är ju så mycket roligare att göra sin egna så att man får den precis som man vill.

Inte speciellt svårt är det heller utan det som behövs är ett gäng hasselnötskärnor, hela eller färdighackade, jordnötssmör och sockerlag. Jag använde ungefär 50/50 hasselnötter och jordnötssmör och spädde med sockerlag tills jag tyckte konsistens och smak var som jag ville.

Man börjar med att rosta hasselnötterna en kort stund i ugnen eller i stekpannan. Är det hela så gnugga bort det tunna skalet med fingrarna innan du mixar dom. Sedan är det bara att sätta igång och mixa. Se till att ha en BRA mixer som pallar för trycket! Till en början blir nötterna bara som ett tjockt mjöl men börjar sedan klumpa ihop sig och bli en fast klump. Här gäller det att inte ge upp utan bara mixa vidare och efter en stund börjar oljan att tränga ut och det blir som en slät pasta. Jag började hälla i lite sockerlag redan innan oljan trängde fram eftersom det blev VÄLDIGT trögt att mixa med min lite mindre matberedare. Sedan är det bara att stoppa i jordnötssmöret och spä ytterligare med sockerlag tills konsistens och smak är som du vill ha. Jag valde att göra det på spisen på svag värme då det var lättare när den ”mjuknade” av värmen. Den får en rätt kola-aktig konsistens, dvs seg. Blir det över så kan man ju rippla glassen eller ha som sås över, fast då kanske man måste spä den ytterligare med lite sockerlag.

I med nöt-crèmen i glassbasen och sedan ner i glassmaskinen. Den färdiga glassen är GUDOMLIG, helt i klass med Baileys enligt min smak. Skulle mycket väl kunna tänka mig att kombinera dessa två faktiskt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.