Historia

Jag heter Marie Sedin och är mitt i livet med en vuxen dotter sedan tidigare och ytterligare en dotter i förskoleåldern tillsammans med min särbo Timo.

Foto: Charlotte Widell

Min yrkeskarriär har varit rätt krokig med allt från restaurangbiträde, telefonförsäljare till buss- och spårvagnsförare på CV´n. Under en praktikperiod på dåvarande Hotel Sheraton i Göteborg, blev konditorn Angela Steinbrenner  min mentor och förebild vilket ledde till att jag utbildade mig till Diplomerad Konditor och tog över stafettpinnen efter henne i Sheratons restaurangbageri. Där, för ca 17 år sedan fick jag lära mig att göra glass i alla dess former och smaker. Dock tog vikariatet slut och yrkeskarriären tog en ny vändning.

Det var inte lätt att toppa den roll jag haft på Sheraton så istället utbildade jag mig till Surface Designer och fick jobb på en designfirma inom fordonsbranschen. I den rollen har jag förblivit under de senaste 11 åren, där jag varit egenföretagare de sista två. Däremot har jag genom alla åren burit på en längtan tillbaks till konditorshantverket.

Livet som egenföretagande konsult inom fordonsbranschen är inte alltid en dans på rosor. Det går upp och ner som värsta berg-och-dal-banan, med massor av jobb i perioder och totalt stiltje däremellan. Man får helt enkelt vara beredd på att ta uppdrag där dom finns, vare sig det är på andra sidan landet eller utomlands.

Ibland behövs det några rejäla sparkar för att man ska stanna upp och ta sig en ordentlig funderare på vad man vill med sitt liv och hur man kan förändra det man inte gillar. De där magsparkarna fick jag när jag under en längre period veckopendlade mellan Göteborg och Stockholm, längtade efter familjen och tyckte livet var rent ut sagt för j…t! Jag ville något annat!

Där och då började jag drömma. Drömma om en egen getgård med eget mejeri för ost. Men även att hitta andra användningsområden för den hälsosamma getmjölken. Det blev fröet till vad som utvecklats till Gettergod Gelato, för det var där och då jag började drömma om GLASS!

25 reaktion på “Historia

  1. Hej Marie!
    Är du uppväxt i Billsta, nån mil från Örnsköldsvik?
    Jag är själv uppväxt i Måle, nån mil från Ö-vik.?
    Kram ?
    Vad härligt att få jobba med djuren. ?

  2. Lycka till! Jättekul och spännande med getmjölksglass. Jag är lite nyfiken för jag hittar ingen information om glassens fetthalt. Separerar du grädde från mjölken eller gör du glassen utan grädde? I så fall, hur kan du få den krämig och inte isig (med bara 0,3% johannesbrödkärnmjöl som tillsats?).

    • Vad kul att du hittat hit! Den naturella håller en fetthalt på knappt 6% och nej någon grädde separeras inte utan jag gör glassen på bara mjölken. Getmjölk, till skillnad mot komjölk är ju naturligt homogeniserad vilket gör att det inte bildad något gräddskikt på ytan. Getmjölken har en fetthalt på ca 2,9% och resten av fettet kommer från äggulorna. Krämigheten kommer från en väl avvägd blandning av mjölk, äggulor och socker som värms till 85grader för att därefter snabbt kylas till 4. Dessutom är det viktigt att låta smeten ”mogna” i minst 4 och helst 24 timmar för att få en bra konsistens. Den lilla mängden fruktkärnmjöl gör att glassen bättre klarar temperaturskillnader utan att bli isig, och håller formen på tallriken utan att smälta ihop direkt, något som är viktigt för hanteringen inom restaurang.

      • Tack för snabbt och utförligt svar. Jag har själv försökt göra glass på komjölk utan grädde, men den blir isig, speciellt förstås om smaksättningen innehåller mycket vatten, som jordgubbar t.e.x.

  3. Hej….jag är en getostälskare, så naturligtvis blir jag nyfiken på glassen. Var kan jag köpa den i framtiden?

    • Hej Mitte, vad kul att du hittat hit! Jag tar ett steg i taget mot min dröm. Det är rätt många steg kvar till getgården och mejeriet, men bara ett litet skutt bort till glassen där produktionen planeras vara igång till Valborg. Det tar tid att försöka leva sin dröm så det gäller att inte ge upp på vägen. 🙂

  4. Hej!
    Jess här på Eja´s glassrestaurang i Dagsås. Är supernyfikon på din glass och hoppas få komma och provsmaka när du är igång! Låter som nått jag skulle vilja servera hos oss =)

    Stort lycka till med drömförverkligandet

    • Hej,
      Vad roligt att höra! 🙂 Självklart är du välkommen på provsmakning när det är dags för det. Låter väldigt trevligt om Gettergod Gelato kan avsmakas hos Eja’s framöver.

    • Vad bra att det finns de som vill sälja alternativ glass 🙂 Speciellt för oss alla som inte tål komjölksprotein, så tänk bara på att marknadsföra det med så vi hittar dit 🙂

      • Vad roligt att du hittat hit! Jag kommer absolut att framhålla alla goda egenskaper. När det gäller allergier finns det tyvärr inga givna svar om man tål getmjölk eller inte utan är högst individuellt. Utländsk forskning visar dock att getmjölk kan vara ett alternativ både för laktosöverkänsliga liksom komjölksallergiker.

  5. Hej Marie, din gamla formbestämmar kollega fr Semcon/Lv här. Du har rätt i att det kan vara en svänging branch;) Fantastiskt roligt att du börjat med detta jag vill smaka NU!! Lycka till! Kram

    • Hej Malin!
      Vad roligt att höra av dig och att du är här inne och kikar. 🙂 Glassbranschen är nog så svängig den med men har ju helt klart ”mjukare” värden än fordon iaf. 🙂 Målet är att starta produktion feb-mars 2013 så det är en bit kvar. Men en smakpanel kommer att tillsättas innan dess. Mer info och inbjudan kommer via FB så följ Gettergod där genom ”gilla”-knappen. Kram på dig!

  6. Tack alla som är här inne och följer mitt äventyr! Vill bara ge ett råd till alla….Om du drömmer om något, våga ta steget ut ur trygghetsbubblan och prova vad som händer!

  7. Marie…som din van maste jag saga till dig………ALLT som ditt hjarta behagar onskar jag for dig och jag vet att allt kommer att ga precis som du vill.
    Lycka Till och Jag saknar dig<3

  8. Som din mamma har jag ju följt dig hela vägen.
    Det har varit snårigt och krokigt men du har alltid satt upp mål och även förverkligat dessa. Ser ingen anledning till att inte detta också kommer att bli verklighet en dag.
    Håller alltid på dig.
    Kram

  9. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

Kommentera