Nationaldagsloppet 6 juni

Vi är så glada att få berätta att Gettergoda Mejeriprodukter är sponsor på Nationaldagsloppet den 6 juni, en härlig cykelfest för hela familjen! Ni kommer att hitta oss utanför Kvibergs kantin och har då äntligen möjlighet att smaka på Gettergod Gelato – Sveriges första getmjölkglass! Hjärtligt välkomna!
nationaldagsloppet

Nu är vi igång!

Här har inte skrivits så mycket men så mycket mer har hänt!

Vår produktionslokal är nu godkänd av Livsmedelsverket och vi har fått klartecken att starta. Även Språngbrädan hos CONNECT Väst har genomförts och det kom fram en hel del matnyttigt att fundera på.

Några kundbesök har också hunnits med, bl a ända så långt bort som till Tvååker. Ytterligare några leverantörer har även inlett samarbete med. Vår fantastiska reklambyrå Brownbag har jobbat hårt med att ta fram grafisk profil, logga och kärnvärden. Ska bli så roligt att få visa upp deras härliga arbete snart! Även bloggen här kommer att förändras en del framöver för att bättre stämma överens med den grafiska profilen. Vill bara förvarna er så att ni inte tror att ni hamnat fel!

Följ alla löpande nyheter som händer hos oss på vår Facebook-sida!

Med våren kommer glassen… och Gettergod Gelato!

Ja nu när det börjar kännas som vår i luften kommer även suget efter härligt krämig välsmakande glass!

Så hur långt har jag då kommit med MIN härliga getmjölkglass? Jo faktiskt VÄLDIGT långt. Till att börja med en liten sammanfattning sedan januari.

Som ni kanske minns var jag med på Rancold mässan i slutet på januari. Det var en ren fackmässa med bara besökare inom restaurang, krog och kafé i huvudsak. Hur dom reagerade på min glass? Fantastiskt positivt! Jag hade med tre smaker, eller rättare sagt två smaker och en helt naturell. Smakerna var Cajeta och Aronia vilket många tyckte var oerhört spännande. De flesta visste varken vad det ena eller det andra var för något. Det mest förvånande dock var att den helt naturella blev en favorit hos många. De var förvånade över att den var så god, frisk och fräsch helt som det var i sig själv. Det var ca ett tjugotal som lämnade en intresseanmälan vilket ju är superkul! SONY DSC SONY DSC

Efter mässan har allt gått i en rasande fart. Finansieringen är klart, jag är med i Språngbrädan hos Connect Väst vilket innebär att jag fått en superbra mentor inom affärsutveckling till hjälp. En reklambyrå är inkopplad och har jobbat med logga, grafisk profil och kärnvärden. Här handlar det ju om att bygga upp ett varumärke som sedan ska varumärkesskyddas hos PRV.

Photo 2013-03-25 10 35 46

Före

Photo 2013-03-27 15 54 41

Efter

Affärsplanen har ändrats lite och det blir inte någon egen servering utan bara produktion är det tänkt. Det har gjort att kraven på lokal även det har ändrats och öppnat upp nya möjligheter. Så nu har vi äntligen hittat en lämplig produktionslokal att starta i! DET är väl goda nyheter? Vi hyr helt enkelt in oss hos en restaurangverksamhet som har ytor över till oss. Där har vi fixat och donat den senaste veckan för att kunna installera våra maskiner, vilka är beställda och levereras veckan efter Påsk. Bara lite städning som återstår och sedan ska maskinerna på plats och Livsmedelsverket ge ett godkännande!

Fortsättning följer…..

Drömmen om landet – vårt sommaräventyr!

Sommaren 2012 var något utöver det vanliga. Vi fick en fantastisk möjlighet att under några sommarveckor pröva vår dröm om ett liv som getbönder på en gård i Valdermarsvik. Dessutom filmades det hela för SVT-produktionen ”Drömmen om landet.” getter

bellaSONY DSCDrömmen om ett liv på landet med getter var ju det som startade det hela. Ur den kom idén upp att jag vill göra glass på getmjölk. Lite udda kanske, men det är ju sådan jag är, går mot strömmen och vill göra saker annorlunda, något eget.

Vad kan då vara bättre än att hoppa på en uppmaning att söka till en tv-serie där man får pröva sin dröm och dessutom får rejäl tillgång på grundråvaran till min glass? Att det hela skulle filmas såg jag mer som en bieffekt. För mig var ju hela poängen med att vara med att få vara just på en getgård. Dessutom visade det sig bli ett ypperligt tillfälle att få testa min glass direkt mot konsumenter genom den årliga marknaden som hölls på gården. Vilken succé!amilia

Amilia_BellaDet hela blev istället TVÅ äventyr! Ett som handlade om att prova på livet som getbönder långt ut på landet och ett om att delta i en tv-produktion med allt vad det innebär. Men vilken sommar det blev! Snacka om att ha minnen för livet, och än är äventyret inte slut dessutom! Det är ju istället bara en början, en början på något nytt och spännande. (Serien sändes på SVT 1 under våren 2013.)peter Glasstest_Krogersbo glasspanel

Sigep, Rancold och……..Drömmen om landet

Här händer det verkligen massor även om jag varit dålig på att uppdatera det just här på bloggen.

För att sammafatta det kort så har jag haft ett givande möte med Lokalproducerat i Väst som tycker min glass är spännande, men även möte med bank och Almi. Det kan till och med vara så att min glass är en Innovation, iallafall enligt Almi. Fast kriterierna är tuffa och det är inte helt säkert att Gettergod Gelato uppfyller dom. Spännande ändå att det bara finns en chans till det tycker vi!

En hel del glass har vi också hunnit med att göra – till Rancold mässan förstås! Naturell, Aronia och Cajeta blir det som smakprover. Även en massa mässprylar har skickats efter så nu är vi redo för mässan. Men innan dess ska vi ner till Rimini för Sigep! Rapporter om det kommer självfallet så håll utkik. Dessutom går lokaljakten vidare.

Dessutom kommer äntligen det som vi väntat på i ett halvår nu. Den 28 januari i SVT1 går startskottet för serien som även blev startskottet för Gettergod Gelato! Sommaren på Krogersbo Getgård som blev vårt äventyr och där vi fick prova på livet på landet med allt vad det innebär. För vår dröm är mer än bara glass. Det är även en gård så att vi kan ta den hälsosamma mjölken från våra egna getter när vi gör vår härliga getmjölkglass.drömmen
Missa inte det!

Friterad Cajetaglass med hallonsås

På Nyår slog vi på stort och testade äntligen den där spännande friterade glassen jag hört om. Fast då såklart med min getmjölkglass.

Jag ska helt ärligt erkänna att jag aldrig hört talas om den här lite exklusiva desserten, trots min konditorsbakgrund, förrän jag läste om den hos Glassriket och där såg youtube-klippet. Direkt kände jag att det där måste jag testa!

Jag tänkte att min Cajetaglass nog skulle passa perfekt. Så jag förberedde några kulor glass som fick ligga någon timme för att frysa till ordentligt. SONY DSC

Därefter rullade jag dom i smulor av kolakakor, rullade dom i ägg och åter igen i kaksmulor för att sedan snabbt in i frysen igen en stund för att frysa till. Tyckte inte att jag fick dom tillräckligt heltäckta så jag gjorde om proceduren ytterligare en gång, dvs dubbelpanering. Sedan fick som frysa in ordentligt medan resten av nyårsmiddagen förbereddes. SONY DSC

Som ni kan se på bilden så blev det rejäla kulor med paneringen på. Jag var lite rädd att vanlig frityrolja skulle ge smak så jag använde mig av kokosfett istället. Däremot hade jag svårt att komma upp i rätt temperatur – 220°C. Eftersom bollarna bara ska friteras ca 10-15 sekunder är det viktigt att temperaturen inte är för låg eftersom dom då måste ligga i längre för att få färg och då smälter glassen inuti. Jag lyckades komma upp i 190°C och fick låta dom ligga i ca 20-25 sekunder istället men trots det höll dom ihop. Däremot sprack dom nästan genast vid serveringen och det yttersta lagret av glass hade smält. Men vad gjorde det – det var ju bara SUPERGOTT!!!

För att balansera den söta friterade kolaglassen serverade jag den tillsammans med en mycket svagt sötad hallonsås som blev pricken över i:et. Det syrliga tillsammans med det söta ihop med både det varma och kalla var en sensation i munnen! Visst är det lite trix och fix att förbereda men man kan ju göra det långt i förväg och göra massor och ha i frysen för att ha på lut när andan faller på att servera Friterad Glass. Här kommer andan att falla på MÅNGA fler gånger kan jag lova! MUMS!SONY DSC

Lokaljakt

Idag har vi varit och tittat på två olika lokaler.

Den första visade sig egentligen vara en hel rörelse inkl lokalen så den gick bort direkt. Den andra däremot är helt perfekt! Bra disponerade ytor med ett bra rum för produktionen och ett lite större för servering/försäljning.

I dagsläget används lokalen som frisörsalong men har tidigare varit en blomsteraffär. Just därför gömde sig en riktig skatt i denna lokal – ett helt kyl/frysrum! För en blivande glassfabrikör är detta verkligen helt fantastiskt. Under plastmattorna i de båda rummen gömmer sig klinkergolv så utan alltför mycket jobb kan lokalen anpassas till min verksamhet. Det finns bara ett litet dilemma….hyran! Hela 16800 kr/månad för 68 kvm är ungefär dubbelt så mycket jag kalkylerat med och är näst intill omöjligt att ta. Dessutom ligger inte ens lokalen inne i centrala Göteborg utan i västra delarna. Visst kan läget ändå vara bra, med närhet till buss och spårvagn, en större gata strax utanför med mycket trafik, parkeringsmöjligheter och både ett par mindre restauranger och ICA som grannar. Men den där hyran sviiiiiiider verkligen!

Getmjölkglass hos Rancold 23-24 januari 2013!

Idag hade jag ett givande möte hos Rancold där vi kom överens om att Gettergod Gelato kommer att delta på deras årliga mässa! Häftigt att ha fått denna fantastiska möjlighet och vi tackar Rancold så hjärtligt.

Hela härligheten går av stapeln direkt efter Rimini, dvs 23-24 januari 2013. Så det blir att producera glassen innan vi drar ner till Sigep-mässan. Vi ska räkna med ca 500 besökare totalt och tanken är att bara ge smakprover och inte servera hela portioner. Trots det blir det en hel del glass att göra. Vilka smaker vi ska ha är inte helt klart, förutom att en nog ska vara neutral, dvs antingen vanilj eller till och med helt ”ren” utan någon smaksättning alls. Även Cajetan är en stark kandidat.

staff_visagel210I min nya ”lilla” glassbox kan man ha 2 normalstora kantiner alternativt 4 mindre. Så antingen håller vi oss till dessa två smaker – neutral och Cajeta, eller har ytterligare två till. Frågan är då vilka dessa ska vara? Jag är lite sugen på Aronia eftersom den får så härligt lila färg förutom den fina smaken. Havtorn är kanske också ett alternativ?

Svårt det här, eftersom jag både vill visa på möjligheterna samtidigt som jag inte vill fastslå några specifika smaker. Det viktigaste känns ändå att visa på getmjölkglassens möjligheter, att den kan smaksättas precis som man vill.

;

GETTERGOD JUL!

Ja nu kommer det inte bli så mycket närvaro här under julhelgen. Men något inlägg blir det säkerligen. Bl à har jag ett väldigt spännande möte inbokat redan nu på torsdag. Återkommer med vad det handlar om. Även början av året har ett flertal spännande möten som kan ge oanade möjligheter.

Men nu vill vi önska er alla en Gettergod Jul! Njut av allt det härliga julbordet bjuder på, och låt även glassen bli en del av det.