Smakutveckling

De senaste dagarna har det varit produktutveckling hos Gettergod Gelato. Det är dags att komponera en smakpalett. Det finns massor av spännande smaker att testa och kriteriet för om de sedan kommer att ingå i paletten är att de ska smaka så fantastiskt gott att man inte ska få nog, man ska bara vilja ha mer! Dessutom enbart erbjuda smaker som jag själv tycker är hur goda som helst. Därefter måste självklart även resten av provsmakarpanelen säga sitt, dvs särbo och döttrar.

Den här gången stod det på schemat att få fram en fin vaniljsmak, en björnbär-jordgubb och en mer utsvävande smak i form av yoghurt-honung med krokant.

Kriterier Smaktest:

  • Smak- för stark/svag,  balans i sötma och äggsmak
  • Konsistens – fasthet, lenhet, formbarhet, hur känns den i munnen
  • Smältbarhet – hur håller den formen, hur länge dröjer det tills den har rätt konsistens från frys

Resultatet av denna glassprovning blev att Vaniljen var FANTASTISK, likaså Björnbär-Jordgubb samtidigt som Yoghurt-Honung inte riktigt föll oss i smaken. Kanske den bara behöver lite mer utveckling. Kanske var det lite för mycket med krokant i eller kanske det behöver bytas ut mot något annat. Sista ordet är inte sagt vad gäller Yoghurt-Honungens vara eller icke vara åtminstone.

Vaniljen hade en silkeslen konsistens med helt rätt balans i sötman. Björnbär-Jordgubb tog mig tillbaks till min barndom, där vi varje höst plockade massor av björnbär som sedan blev till sylt och saft för ett helt år framåt. Även här var känslan i munnen otroligt len och smidig. Det var nästan omöjligt att sluta ”provsmaka” dessa två fantastiska glassar och uppfyllde därmed det främsta kriteriet med råge! De kommer att ha en given plats på Gettergod Gelatos smakpalett!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.