Vad är Gelato?

Gelato är italienska och betyder just glass. Trots detta är det en väsentlig skillnad på gelato och det vi kallar glass. Gelato görs, till skillnad mot glass, i huvudsak på mjölk med väldigt lite eller ingen grädde alls. Det gör att den har en fetthalt på mellan 4-8% mot glass som håller minst 10% men ofta upp till 20-22% när det handlar om hantverkmässig glass. Dessutom innehåller gelato betydligt mindre invispad luft, ca 25-30%, vilket gör den kompaktare än industritillverkad glass som innehåller upp till 50%. Gelato serveras även vid en högre temperatur än glass, ca minus14 grader mot gräddglassens minus 18.

Så vad gör då alla dessa skillnader med konsistens och smak?

Gelato ger en större smakupplevelse eftersom det finns mindre fett som belägger tungan, mer smak per sked beroende på mindre luft, och smaklökarna blir mer levande eftersom temperaturen inte är så kall att det minskar deras känslighet. Då den vispas och kyls långsammare än glass, ger den en krämig och len känsla i munnen.

Sammanfattningsvis är alltså GELATO vs Glass:

  • Fettsnålare
  • Smakrikare
  • Mer glass för pengarna (högre vikt per liter pga mindre luft)

En klar vinnare på alla plan!

Kommentera