Vikten av infrysningen

Har tidigare nämnt att det har en betydande roll på glassens slutresultat att även infrysningen är bästa tänkbara. Med andra ord gäller det att ha en bra frys!

Glassen kan vara fantastiskt len och smidig när den tas från glassmaskien men sedan händer det en massa saker när den stoppas i frysen. Vi vill ju att iskristallerna ska vara så små som möjligt ända tills servering för att få allra bästa glassupplevelsen. De riktiga proffsen, dit jag hoppas få tillhöra inom en inte alltför avlägsen framtid, använder sig av en s.k Blast Chiller/Shock Freezer.

En Shock Freezer är helt enkelt en frys som är extremt kall, ner till ca -35°C. Vid en så låg temperatur hinner inte iskristallerna växa till utan hålls små vilket då alltså både ger en bättre konsistens på glassen likväl som bättre hållbarhet. Det är inte meningen att man ska frysförvara glassen i en sådan här frys utan man ställer bara in den en kortare stund direkt efter att man tagit ur den från glassmaskinen för att snabbt frysa till och sedan flyttas den över till en vanlig frys på -18°C.

Nu är jag ju inget proffs än och har därför inte heller en sådan här proffs-frys. Dessvärre har jag upptäckt att den frys jag har inte ens är tillräckligt bra. Min glass får en märkbart sämre konsistens efter infrysningen oavsett hur len och fin den har varit i glassmaskinen. Så i helgen blev det ingen mer glass gjord utan en ny frysbox inhandlades istället. Inte en ultimal lösning alltså men så bra som jag har möjlighet till just nu.

Imorgon anländer den och DÅ hoppas jag att min glass kommer att behålla mer av sin fina konsistens även efter frysförvaring. Så ikväll bereds det nya glassmetar så att jag äntligen imorgon kan testa den där med nypon som jag nämnt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.